Hämtat ur Om sjukfrånvaro och rehabilitering utgiven av Arbetsgivarverket 2019-09-02, reviderad 2022-02-01.
Det ska framgå vad intyget baseras på, exempelvis om läkaren har undersökt patienten eller om intyget grundas på journaluppgifter. Ett läkarintyg ska som regel utfärdas efteratt läkaren undersökt patienten.
Retroaktiva sjukskrivningar, liksom sjukskrivningar som inte är utfärdade via ett personligt möte utan via telefon- eller till exempel videosamtal, kan innebära att arbetsförmågans nedsättning kan ifrågasättas i högre grad än vad som annars varit fallet.
Kontaktsätt vid en undersökning är dock inte avgörande för om underlaget är tillräckligt för att bevilja sjuklön och bedöma lovlig frånvaro med mera. Men det kan påverka hur en arbetsgivare värderar informationen i läkarintyget, eftersom en del kontaktsätt innebär begränsade möjligheter för läkaren att undersöka eller observera patienten, till exempel vid ett videosamtal. Om läkaren har utfärdat en retroaktiv sjukskrivning eller sjukskrivit vid telefon- eller videokontakt får en arbetsgivare göra en bedömning av om det ändå är sannolikt att arbetstagarens arbetsförmåga varit nedsatt under den tid som sjukskrivningen gäller för. Om arbetsgivaren utifrån läkarintyget och övriga omständigheter inte anser att läkarintyget styrker nedsatt arbetsförmåga på grund a v sjukdom behöver arbetsgivaren inte acceptera läkarintyget.