Not 19. Överklagande av E.K. ang. sjukpenning. Försäkringskassan beviljade E.K., född 1947, halv sjukpenning fr.o.m. den 21 mars 2007.
Länsrätten i Stockholms län
E.K. överklagade beslutet och yrkade hel sjukpenning. Länsrätten i Stockholms län biföll överklagandet och anförde att E.K:s symtom fick hänföras till fibromyalgi, att hon hade en viss restarbetsförmåga, att hon bara hade ett fåtal år kvar till den allmänna pensionsåldern, att hon befann sig i en socialt och arbetsmarknadsmässigt utsatt situation, att även andra skäl än rent medicinska borde beaktas och att E.K:s arbetsförmåga fick anses helt nedsatt i annat på arbetsmarknaden normalt förekommande förvärvsarbete.
Kammarrätten i Stockholm
Försäkringskassan överklagade beslutet och yrkade att kassans beslut skulle fastställas. Kammarrätten i Stockholm biföll överklagandet. Kammarrätten hänvisade till RÅ 2002 ref. 114 och uttalanden i förarbetena rörande beaktandet av andra omständigheter än medicinska vid bedömningen av nedsättningen av arbetsförmågan (prop. 1996/97:28 s. 12 och 27).
Enligt kammarrätten hade E.K. inte så kort tid kvar till den allmänna pensionsåldern (65-67 år) att det funnits särskilda skäl att beakta hennes ålder vid bedömningen av arbetsförmågenedsättningen.
Regeringsrätten
E.K. överklagade kammarrättens dom och yrkade att hon skulle beviljas hel sjukpenning. Hon åberopade läkarintyg av dr [namnet här borttagen] enligt vilka hennes besvär berodde på en sedermera diagnostiserad hjärntumör.
Försäkringskassan bestred bifall till överklagandet och anförde att det inte fanns skäl att göra någon annan bedömning av arbetsförmågan även om sjukdomsbesvären i efterhand skulle kunna relateras till förekomsten av en hjärntumör.
Efter att ha återgett innehållet i två läkarintyg av läkaren, specialist i allmänmedicin, anförde Regeringsrätten under Skälen för Regeringsrättens avgörande. Av de nu ingivna läkarintygen framgår att nya uppgifter om E.K:s hälsotillstånd framkommit i samband med medicinsk utredning som företagits i december 2008, och således efter det att kammarrättens dom meddelades.
Uppgifterna är sådana att det kan antas att de skulle haft betydelse för underinstansernas prövning av E.K:s arbetsförmåga om de hade varit kända tidigare. Regeringsrätten finner att en ny prövning av E.K:s rätt till sjukpenning bör ske hos Försäkringskassan. Målet ska därför återförvisas dit för prövning av hennes rätt till sjukpenning fr.o.m. den 21 mars 2007.
Regeringsrättens avgörande. Regeringsrätten upphäver underinstansernas avgöranden och återförvisar målet till Försäkringskassan för ny handläggning. (mål nr 2601- 08, fd 2010-01-27)