Kammarrätten anser att ett individuellt pensionssparande ska beaktas vid prövningen av rätten till bistånd

Socialnämnden avslog AA:s ansökan om ekonomiskt bistånd med motiveringen att behovet kan tillgodoses i form av pensionssparavtal om 30 000 kronor. AA överklagade beslutet till förvaltningsrätten som upphävde nämndens beslut. Nämnden överklagade till kammarrätten som biföll överklagandet med motiveringen att ett individuellt pensionssparande ska beaktas vid prövningen av rätten till ekonomiskt bistånd.

Innehåll

Förvaltningsrätten i Göteborg

Yrkanden m.m.

AA yrkar att han ska få det bistånd som han ansökt om och anför i huvudsak följande. Han har haft pensionssparandet sedan 1980-talet men har inte vetat om det.

Nämnden anser att överklagandet ska avslås och anför i huvudsak följande. Av information från bankens hemsida framgår att den enskilde kan börja ta ut sitt sparande vid 55 års ålder. Nämnden anser att ska ta ut sitt pensionssparande i förtid och därmed bli självförsörjande under en tid framöver.

Skälen för förvaltningsrättens avgörande

Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt (4 kap. 1 § första stycket SoL). Den som har ekonomiska tillgångar måste först använda sig av dem innan han eller hon kan få bistånd.

Av SOSFS 2013:1 s 17 framgår att en enskild som genom socialförsäkringsförmåner och andra ersättningar helt eller delvis kan tillgodose sitt behov, bör av socialnämnden hänvisas till att ansöka om dessa. Sådana förmåner och ersättningar kan vara t.ex. bostadsbidrag, underhållsstöd, sjukpenning, föräldrapenning, äldreförsörjningsstöd, aktivitetsstöd och sjuk- eller aktivitetsersättning.

Ovanstående bör dock inte tillämpas undantagslöst. Exempelvis bör den som fyllt 61 år inte vara tvungen att utnyttja möjligheten att göra förtida uttag på sin ålderspension före 65 års ålder (jfr även Socialstyrelsens handbok för socialtjänsten om Ekonomiskt bistånd 2013 s. 98 och Kammarrätten i Stockholms dom av den 2 oktober 2020 i mål 848-20).

Högsta förvaltningsdomstolen hänvisar i rättsfallet RÅ 1988 ref. 129 till allmänna råd från Socialstyrelsen 1985:1 s. 70 ff. och anför bl.a. följande. Förtida uttag av pension får ses som en rättighet att kunna välja pensionsålder men inte en skyldighet att utnyttja förmånen. Dessutom får den som gör förtida uttag finna sig i att uppbära lägre pension resten av livet. Omvänt gäller då att den som valt att göra förtida uttag på pensionen i normalfallet inte skall ha rätt till kompletterande socialbidrag upp till kommunens socialbidragsnorm om pensionen är lägre än kommunens norm.

AA är 61 år gammal och har ett pensionssparande med första utbetalning från 65 års ålder. Väljer han att ta ut pension i förtid på det sätt nämnden kräver kommer han med största sannolikhet uppbära en lägre pension än om han skulle vänta med att ta ut pensionen vid 65 års ålder. Att på detta sätt själv minska sina inkomster påverkar dessutom hans möjligheter att få ekonomiskt bistånd i framtiden då han kan anses ha försatt sig i en sämre ekonomisk situation genom att välja att ta ut pension i förtid.

Förvaltningsrätten bedömer mot denna bakgrund att det inte ska krävas av AA att han tar ut pension i förtid innan ekonomiskt bistånd kan beviljas. Det förhållandet att han kan göra förtida uttag på sin pension utgör därmed inte grund för att neka honom det sökta biståndet.

Det är ostridigt i målet att AA har ett normunderskott för december månad 2024 och att han är i behov av ekonomiskt bistånd för sin försörjning i övrigt. Förvaltningsrätten upphäver därför det överklagade beslutet och beslutar att AA är berättigad till ekonomiskt bistånd för december 2024. Det ankommer på nämnden att beräkna biståndets storlek.

Kammarrätten i Göteborg

Yrkanden

Socialnämnden yrkar att kammarrätten fastställer nämndens beslut och anför följande. AA har inte ålagts att ta ut sin allmänna pension i förtid. I Socialstyrelsens handbok för socialtjänsten om ekonomiskt bistånd anges att socialnämnden inte får ålägga en enskild att innan 65 års ålder göra förtida uttag på sin ålderspension.

Vad som menas med ålderspension är allmän pension, inkomstpension, premiepension och garantipension. Ett uttag av privat pensionssparande, som är möjligt från 55 års ålder, kommer inte påverka storleken av den garantipension som AA är berättigad från 66 års ålder.

AA har getts möjlighet att redogöra för sin inställning till överklagandet men har inte gjort det.

Skälen för kammarrättens avgörande

För att bedöma en enskilds rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen (2001:453) krävs att socialnämnden utreder biståndsbehovet. En person som ansöker om bistånd måste bidra till utredningen bl.a. genom att lämna underlag om sin ekonomiska situation. Utgångspunkten är att den enskildes samtliga tillgångar ska beaktas vid bedömningen av om det finns en rätt till bistånd. Utrymmet för att undanta vissa tillgångar är mycket begränsat (HFD 2017 ref. 26).

Kammarrätten anser att ett sådant individuellt pensionssparande som det nu är fråga om ska beaktas vid prövningen av rätten till bistånd. Det innebär att AA:s behov vid tidpunkten för prövningen kunde tillgodoses med egna medel. Förvaltningsrättens dom ska därför upphävas och nämndens beslut fastställas.

Kammarrätten i Göteborg dom den 2025-03-07 i mål nr 7856-24.