Klagande: Försäkringskassan
Motpart: AA
Saken: Sjukpenninggrundande inkomst
Kammarrätten Sundsvall dom den 2021-11-17 I mål nr 544-21
Bakgrund
Ärendet I förvaltningsrätten
Försäkringskassan beslutade att A.A. (egenföretagarn) har en SGI på 39 000 kr.
A.A yrkar I förvaltningsrätten att hans SGI ska bestämmas till ett högre belopp och framför där bl.a. följande. Han vill inte beskattas på en inkomst som uppgår till 211 475 kr för år 2019 och endast få en SGI beräknad till 39 000 kr. A.A lämnar en kopia av deklaration inkomstår 2019, resultatrapport år 2019 samt lönebesked lämnas in tills stöd för talan.
Försäkringskassan motsätter sig bifall till överklagandet och framför att SGI:n beräknats utifrån de inkomster han hade sex månader innan han lämnade in ansökan om sjukpenning. Inlämnad resultatrapport visar ingen händelse som ger anledning att beräkna inkomsterna på annat sätt. Det har i övrigt inte kommit fram något som talar för att hans SGI ska beräknas till ett högre belopp.
Förvaltningsrätten anger följande skäl för avgörandet
SGI är enligt 25 kap. 2 § socialförsäkringsbalken (2010:110) den årliga inkomst i pengar som en försäkrad kan antas komma att tillsvidare få för eget arbete antingen som arbetstagare i allmän eller i enskild tjänst (inkomst av anställning), eller på annan grund (inkomst av annat förvärvsarbete).
En person som driver och arbetar i ett aktiebolag ska inom socialförsäkringen ses som anställd i bolaget och personens SGI kan inte fastställas till ett högre belopp än motsvarande den lön som han eller hon tar ut från bolaget.
Beslutet om SGI är framåtsyftande och baseras alltid på ett antagande om en framtida inkomst. I de fall inkomsterna har varit oregelbundna ska SGI normalt fastställas utifrån ett genomsnitt av tidigare löneinkomster.
A.A arbetar i eget aktiebolag. Försäkringskassan har beräknat hans SGI med ledning av hans löneuttag sex månader före sjukanmälan, dvs. september 2019 till och med februari 2020. Hans inkomst för den perioden har därefter multiplicerats med två för att få fram årsinkomsten. Av inlämnade handlingar framkommer att A.A mellan januari till och med augusti 2019 har tagit ut lön från sitt bolag. Han har mellan september 2019 och januari 2020 valt att inte ta ut lön från bolaget och därefter åter tagit ut lön för februari 2020. I praktiken har hans SGI därför endast beräknats på två månadslöner för ett helt år, trots att han annars tagit ut lön i betydligt högre omfattning, både före och efter den sexmånadersperiod som Försäkringskassan beräknat hans SGI efter.
Enligt förvaltningsrättens mening ger denna beräkning inte en rimligt antagande av A.A framtida inkomster. Beräkningen av genomsnittet i aktuellt fall bör istället göras utifrån att beakta A.As inkomster under den tolvmånadersperiod som föregick ansökan om sjukpenning, dvs. mars 2019 till och med februari 2020. A.As SGI ska därför bestämmas på nytt. Förvaltningsrätten bedömer i enlighet med instansordningsprincipen att denna beräkning lämpligen bör göras i första instans. Förvaltningsrätten återförvisar därför målet i sin helhet till Försäkringskassan.
Ärendet I kammarrätten
Yrkanden m.m.
Försäkringskassan yrkar att dess beslut den 9 september 2020 ska fastställas.
Försäkringskassan anför i huvudsak följande till stöd för sin talan. A.As sjukpenninggrundande inkomst, SGI, har beräknats utifrån de inkomster han hade sex månader innan han lämnade in ansökan om sjukpenning. Man ska gå maximalt sex månader bakåt i tiden för att fastställa en SGI för en person som har oregelbundna inkomster. Det är också praxis att göra så. Det finns varken stöd i lagtext eller praxis för att välja att tillämpa en så lång period som tolv månader som förvaltningsrätten har gjort för att beräkna en SGI. Eftersom A.A arbetar i ett eget aktiebolag så har Försäkringskassan även värderat den resultatrapport han lämnat in och i den framkommer inget som innebär att man kan göra undantag från metoden att lägga de senaste sex månaderna närmast före ansökan om ersättning till grund för att beräkna hans SGI.
A.A har förelagts att svara på överklagandet men har inte hörts av.
Skälen för kammarrättens avgörande
Frågan i målet är om Försäkringskassan har haft grund för sitt beslut att fastställa A.As SGI till 39 000 kr från och med den 18 mars 2020.
SGI är den årliga inkomst i pengar som en försäkrad kan antas komma att till vidare få för eget arbete som arbetstagare i allmän eller i enskild tjänst eller på annan grund. För att en SGI ska kunna fastställas krävs att den årliga inkomsten kommer från arbete som kan antas vara under minst sex månader i följd eller vara årligen återkommande. När en egen företagare driver sin verksamhet i form av ett aktiebolag och själv är anställd i aktiebolaget ska företagarens SGI grundas på den lön som han eller hon tar ut från aktiebolaget.
Beslut om SGI ska baseras på ett antagande om framtida inkomster. Det finns varken i lagtext eller förarbeten någon närmare beskrivning av hur den årliga inkomsten ska beräknas. Eftersom SGI tar sikte på framtida inkomster ska i första hand beaktas kommande inkomster. När tidigare inkomster har varit oregelbundna och det inte går att göra några säkra antaganden om framtida inkomster bör årsinkomsten beräknas med ledning av tidigare inkomster. Den enskilde ska visa att han har fog för sitt antagande om att han ska komma att få en viss inkomst (se rättsfallet RÅ 2009 ref. 2 I och II).
A.A har ansett att hans inkomster under hela år 2019 ska beaktas vid beräkningen av hans SGI. Av utredningen framgår att han arbetar i sitt eget aktiebolag och att hans inkomster under 2019 och 2020 har varit oregelbundna. Under perioden september 2019 – januari 2020 tog A.A inte ut någon lön. Perioderna dessförinnan och därefter tog han ut lön med varierade belopp. Av en resultatrapport för aktiebolaget framgår att bolaget gick med förlust under räkenskapsåren 2018 och 2019 samt att förlusten för år 2019 var större än förlusten för år 2018.
Med hänsyn till det som kan utläsas av resultatrapporten om bolagets negativa ekonomiska utveckling och A.As löneuttag under perioden innan ansökan om sjukpenning bedömer kammarrätten att det var riktigt att beakta inkomsterna under de senaste sex månaderna innan ansökan vid beräkningen av hans SGI. Förvaltningsrättens dom ska därför ändras och Försäkringskassans beslut den 9 september 2020 fastställas.
Kammarrättens avgörande: Kammarrätten ändrar förvaltningsrättens dom och fastställer Försäkringskassans beslut.