Förvaltningsrätten i Växjö
Försäkringskassan har avslagit en 62-årig kvinnas ansökan om sjukpenning för perioden 4 januari – 31 mars 2021. Kvinnan anför att hon år 2019 genomgick en stor fotoperation följt av att hon hade foten gipsad i två månader. Trots rehabilitering har slutresultatet inte blivit som det var tänkt. Hon har ständig värk och svullnad vid rörelse och går fortfarande med krycka.
Vid hennes senaste läkarbesök bestämdes det att hon ska genomgå en steloperation i två fotleder följt av 3 – 4 månader med gips. På grund av pandemin vet dock inte läkaren när operationen kan genomföras. Läkaren uppger emellertid att det är sannolikt att hon kommer kunna återgå till sitt nuvarande arbete.
Försäkringskassan anser att förvaltningsrätten ska avslå överklagandet avseende perioden 4 januari – 17 februari 2021. Försäkringskassan medger att sjukpenning ska beviljas för perioden 18 februari – 31 mars 2021.
Eftersom första dagen med sjukskrivning inföll i december 2019 ska arbetsförmågan enligt huvudregeln bedömas mot ett normalt förekommande arbete. För tiden mellan den 4 januari – 18 februari 2021 finns det inget som styrker att det föreligger särskilda skäl eller skulle vara oskäligt att utgå från denna bedömning. Det medicinska underlaget styrker inte heller att vården har försenats med anledning av covid-19.
Den 62-åriga kvinnan har uppgett att hon i februari 2021 blivit uppsatt för en ny fotoperation men att denna kommer att försenas på grund av covid-pandemin. Vidare anser läkaren att det är sannolikt att kvinnan kommer kunna återgå till sitt arbete och att hon därför bör omfattas av undantaget från huvudregeln. Med anledning av uppgifterna i läkarintygen anser Försäkringskassan att 62-åringen omfattas av det tillfälliga covidundantaget från och med den 18 februari 2021. Försäkringskassan anser därmed att kvinnan har rätt till sjukpenning för perioden 18 februari – 31 mars 2021.
Skälen för avgörandet
Förvaltningsrättens bedömning
Förvaltningsrätten finner inte anledning att göra annan bedömning än Försäkringskassan avseende perioden 18 februari – 31 mars 2021.
Frågan är om kvinnan har rätt till sjukpenning den 4 januari – 17 februari 2021. Eftersom hon varit sjukskriven i mer än 365 dagar ska arbetsförmågan bedömas mot ett normalt förekommande arbete. För perioden ska en prövning mot normalt förekommande arbete inte göras om vården skjutits upp på grund av effekterna av Covid-19 och hon kan förväntas återgå i arbete efter att ha fått vården. Förvaltningsrätten konstaterar att det i läkarintygen saknas uppgifter om förseningar av vård och rehabilitering på grund av effekter av Covid-19.
Av de medicinska underlagen framgår dock att det är fråga om ett sjukdomsförlopp efter att hon opererats den 17 december 2020. I de läkarintyg som ingivits framgår att det varit fråga om en stor fotoperation med lång rehabilitering och att det vid påföljande återbesök ska göras utvärdering om ytterligare ingrepp.
Det framgår även att kvinnan med stor sannolikhet bedöms kunna helt återgå i nuvarande sysselsättning inom 6 månader. Under dessa omständigheter finner förvaltningsrätten det oskäligt att pröva hennes arbetsförmåga mot normalt förekommande arbete för den 4 januari – 18 februari 2021.
Förvaltningsrätten anser även att det är visat att hennes arbetsförmåga varit helt nedsatt under den 4 januari – 31 mars 2021. Överklagandet ska därför bifallas.
Kammarrätten i Jönköping
Yrkanden med mera
Försäkringskassan anför att det inte är oskäligt att bedöma kvinnans arbetsförmåga mot normalt förekommande arbeten för 4 januari – 18 februari 2021. Hon har inte en allvarlig sjukdom och hennes fall kan inte heller på något annat sätt jämställas med de situationer som anges i förarbetena. Förvaltningsrätten har i domskälen felaktigt skrivit att kvinnan opererat foten den 17 december 2020. Operationen genomfördes ett år tidigare, den 17 december 2019.
Skälen för kammarrättens avgörande
Frågan i målet är om kvinnan ska beviljas sjukpenning för perioden den 4 januari – 18 februari 2021. Hon hade då haft nedsatt arbetsförmåga i mer än 365 dagar. Hennes arbetsförmåga ska därför, om det inte kan anses oskäligt, bedömas mot sådant förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden (27 kap. 49 § socialförsäkringsbalken i den för prövningen tillämpliga lydelsen).
Av utredningen i målet framgår att kvinnan opererades den 17 december 2019. Av läkarintyg för den aktuella perioden framgår att hon fortsatt hade besvär från operationen i form av smärta och svårigheter att gå. Av förarbeten och praxis framgår att oskälighetsrekvisitet är tillämpbart vid allvarliga sjukdomar och funktionsnedsättningar (bet. 2009/10:SfU13 s.7 f och HFD 2019 ref. 14).
Kammarrätten anser att kvinnans sjukdomstillstånd under aktuell period till sin art och svårighetsgrad inte var sådant att undantaget om oskälighet kan tillämpas. Hennes arbetsförmåga ska därför prövas mot ett förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden. Denna prövning bör inte göras av kammarrätten som första instans. Målet ska därför återförvisas till förvaltningsrätten för fortsatt prövning.
—
Kammarrätten i Jönköping dom den 2024-10-21 i mål nr 3962-22.