Remissvar till SOU 2024:26 gällande utvärdering av sjukförsäkringens regelverk

Tre remissvar till utredningen som utvärderat de förändringar i sjukförsäkringens regelverk som genomfördes under 2021 och 2022.

Innehåll

Två remissvar där problemen med sjukförsäkringen belyses

Därefter ett utdrag från Försäkringskassans remissvar.

Sveriges läkarförbund

Sveriges läkarförbund anser att intygsskrivande läkares kliniska perspektiv saknas, och perspektivet från medborgaren/patienten. Vidare anser de att det är olyckligt att svängningarna i sjukförsäkringsreglerna är så stora, medborgarna och samhället förtjänar bättre än att sjukförsäkringen används som en slagpåse i den politiska debatten. Större fokus bör läggas på att ge hälso- och sjukvården rätt förutsättningar för sitt arbete med sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, det skulle på riktigt åtgärda problemet med det svängande sjukpenningtalet.

Sveriges läkarförbunds remissvar

Lunds universitets juridiska fakultet

Lunds universitets juridiska fakultet skriver (sidan 1):

”De övergripande målen bakom förändringarna 2021 och 2022 var att öka försäkringens legitimitet och att öka tryggheten för de äkta sjuka genom att de skulle kunna tillhöra försäkringen under en längre tid av deras sjukdom. Men att många människor anser att såväl fuskare släpps igenom som att äkta sjuka nekas sjukpenning eller sjukersättning.

En del av legitimitetsproblemet är att reglerna förändras hela tiden, ibland skärps reglerna för att komma till rätta med fusk eller överutnyttjande och ibland görs de mer generösa för att fler äkta sjuka ska få rätt sjukpenning eller sjukersättning. Den som varit frisk och stark hela livet men drabbas av exempelvis en utmattningsdepression kan inte veta någonting om hur rehabiliteringen kommer att gå.”

Försäkringskassans synpunkter

Försäkringskassan framför att utvecklingen mot att försäkringen domineras av psykisk ohälsa i arbetslivet. Samt att det finns behov att undanröja risker för felaktiga utbetalningar och bidragsbrott. Försäkringskassan bedömer att utredningens förslag kommer leda till att fler sjukskrivna går tillbaka till sin arbetsgivare efter cirka sex månaders sjukskrivning. Vidare anser de att det bör utredas om Försäkringskassan ska kunna besluta om sanktioner mot läkare och vårdgivare som systematiskt missbrukar sina möjligheter att utfärda läkarintyg.

Försäkringskassans remissvar

Lunds universitets juridiska fakultet

Mer om utredningen

Läs SOU 2024:26