Från vårdbidrag till omvårdnadsbidrag

Innehåll

Rätten till omvårdnadsbidrag

Föräldrar till ett barn med funktionsnedsättning kan sedan 2019 söka omvårdnadsbidrag. De grundläggande förutsättningarna för rätten till omvårdnadsbidrag framkommer i 22 kap. 3 § socialförsäkringsbalken (2010:110).

22 kap. 3 §

”En försäkrad förälder har rätt till omvårdnadsbidrag för ett försäkrat barn, om barnet på grund av funktionsnedsättning kan antas vara i behov av omvårdnad och tillsyn under minst sex månader i sådan omfattning som anges i 4 §. En försäkrad person som likställs med förälder enligt 2 § 1 eller 2 har rätt till omvårdnadsbidrag endast om föräldern inte har ansökt om eller beviljats bidraget. En försäkrad person som likställs med förälder enligt 2 § 3 har rätt till omvårdnadsbidrag i stället för föräldern. Omvårdnadsbidrag kan endast beviljas för högst två personer för samma barn och tid.”

Det tidigare vårdbidraget ansågs ha ett regelverk som till stor del upplevdes som förlegade och onödigt komplicerade för såväl sökande som handläggare. I stället skulle de nya reglerna för omvårdnadsbidrag utmärkas av enkelhet, tydlighet och stabilitet. Utvecklingen av reglerna ska vara enklare att följa och försäkringen lättare att kontrollera (se regeringens proposition sidan 60).

I en nyligen publicerad artikel (se nedan) riktas kritik mot reformen då tillämpningen av eftersom syftet med införlivandet av förmånen var att det skulle bli tydligare och mer förutsebart. Vidare skulle omvårdnadsbidraget bli rättssäker och enkel att tillämpa. I artikeln framhålls att till skillnad från det tidigare vårdbidraget är en mera restriktiv tillämpning utan att regelsystemet förändrats.

En förklaring till en mer restriktiv tillämpning antas vara de tidigare reglerna för vårdbidrag tillämpats alltför generöst vilket inneburit ett behov att minska kostnaderna. På sidan 21 i artikeln konstateras att: ”Det centrala är att en politisk vilja till en snävare tillämpning finns. Detta torde vara den troliga förklaringen till etablerandet av den nu så påtagligt mer restriktiva tillämpningen av omvårdnadsbidraget i förhållande till vårdbidraget.”

Artikeln: Vahlne Westerhäll, L. (2024). Omvårdnadsbidraget – vari ligger det nya? Nordisk socialrättslig tidskrift, 40, 221–242. Länk till artikeln. Två rättsfall från kammarrätten där rätten till omvårdnadsbidrag prövas, samt regeringens proposition:

Kammarrätten i Sundsvall dom den 2023-02-02 i mål nr 1653-22

Kammarrätten i Göteborg dom den 2023-03-14 i mål nr 3401-22

Regeringens proposition